Kao što će vam reći svaki dekorater, zavese ulepšavaju dnevnu sobu – ali samo ako su odabrane pravilno. Uz toliko mnogo opcija možda ćete se osećati neodlučno, pa vam prenosimo savete profesionalaca o sužavanju mogućnosti i odabiru pravih zavesa za vaš dom i prostoriju u kojoj provodite najviše vremena – dnevnu sobu.

Zavese za dnevnu sobu: model, vrsta tkanine, tekstura, boja

Tkanina je suštinski deo izbora zavesa i prilagođava se modelu garnišni koji odgovara određenom prostoru.  Od pravilno odabranog materijala zavisi kako će se zavese ponašati u eksploataciji i koliko dugo će zadržati svoj prvobitni izgled.

Zavese, u suštini, imaju dvostruku namenu. Za osobe koje ne mogu da zamisle enterijer bez zavesa one, pre svega, služe za dekoraciju prostora. Druga nemena je za zašitu privatnosti odnosno za sprečavanje pogleda spolja. U zavisnosti od toga bira se tkanina koja je manje ili više transparentna. Transparentnost odnosno providnost zavese određuje gustinu nabora.U principu, za tanke i providne zavese na 1 metar prozora ide 3m tkanine, za srednje providne treba 1:2,5m, a za punije tkanine ili sa velikim uzorkom (na primer sa cvetovima) odnos je 1:2 kako bi uzorak došao do izražaja odnosno debljina tkanine ne bi sprečila prodor dnevne svetlosti.

Kod takozvanih sistema (rimske zavese ili paketo, plise, panelne) veoma pažljivo treba birati tkanine kako bi zavese došle do izražaja.

Zavese se biraju na osnovu uzorka gde su definisane sve karakteristike tkanine (sirovinski sastav, način održavanja).

Takođe, zapamtite da će pod uticajem dugotrajnog izlaganja jakoj sunčevoj svetlosti, tkanine mogu vremenom  izbledeti. Ako je dnevna soba izložena suncu treba pažljivo birati tkaninu i boju kako bi zavese dugo zadržale svoj prvobitni izgled.

Intenzivne boje su idealne za velike dnevne sobe ili opremanje apartmana. Daju vedrinu prostoru i određen primamljiv vizuelni izgled. Sa druge strane, svetlije i nežnije donose estetiku koja je romantična. Dobre su i podesne za prostore koji odišu pastelnim bojama, devojačke stanove i svelte dnevne sobe. Ako želite u sobu da unesete dašak glamura – uvek treba ići sa bojama koje su predlog profesionalca, jer oni znaju šta je najpodesnije za vaš prostor.

Kad je reč o sirovinskom sastavu, u principu, neko preferira isključivo prirodne materijale (lan, svila, pamuk) i oni su zahtevniji za održavanje. Tkanine od sintetičkih materijala ili u kombinaciji sa prirodnim se lako održavaju odnosno ne peglaju se ako se poštuju uputstva za pranje.

Draperije za dnevnu sobu

Draperije su tkanine koje imaju veću gustinu tkanja i težinu od zavesa. U principu, postavljaju se ispred zavesa odnosno idu u prostor. Shodno nameni, mogu biti ukrasni koji se ne pomeraju I služe samo za dekoraciju i drugi tip koji služi za dekoraciju ali ima i praktičnu namenu. Po potrebi, ovi draperi  mogu se navući preko celog otvora radi zaštite od  prodora svetlosti u prostoriju ili od pogleda spolja. Postoje i draperi izrađeni po novim tehnologijama koji imaju zvučnu izolaciju što je dobra karakteristika za stanove u gradu koji su izloženi buci. Sirovinski sastav drapera je od prirodnih i veštačkih vlakana ili od mešavine (svila, pliš, lan, pamuk).

Dužina odnosno visina zavesa za dnevnu sobu

Određivanjem izgleda zavesa postižemo vizuelni efekat koji smo hteli. Zavese koje pokrivaju celu visinu od plafona do poda izdužuju prostor odnosno stvaraju efekat visokih plafona i možemo reći da su one u modi. Razlog je lep izgled i lako održavanje. Ukoliko je zahtev da zavese imaju ekskluzivniji izgled onda se šiju tako da nekoliko centimetara padaju na pod. Ovaj model zahteva pažnju da se zavese ne oštete i nije preporučljiv za prostore gde su deca.

Visina zavesa do podprozorske ploče ili do nekog dela nameštaja primenjuje se u slučajevima kada drugo rešenje nije moguće.

Održavanje zavesa za dnevnu sobu

Pri izboru, konačni faktor koji utiče da se opredelite za određeni materijal ili samu zavesu svakako može biti način održavanja. Neki materijali se isključivo tretiraju i čiste na hemijskom čišćenju, dok druge možete prati u mašini na niskim temperaturama i smanjenim brojem okretanja centrifuge.

U našoj ponudi imamo zavese koje se hemijski čiste i koje se peru u mašini i ne peglaju se uz poštovanje uputstava za održavanje.  Deo naše ponude možete pogledati na ovom linku, a celokupan izbor u našem prodajnom salonu.

Koju god opciju da odaberete za svoj dom, imajte na umu da su zavese ogledalo estetike vašeg doma. Sa ukrasima ili bez njih, kratke ili duže, ne želite da pogrešite pri samom izboru. Naš tim dizajnera vam stoji na raspolaganju da odgovori na sva vaša pitanja.