Tapete za zid ili bojenje zidova – šta je bolje?

Debata o tapetama nasuprot bojenju zidova bila je intenzivna u poslednjoj deceniji. Dok neki ne mogu prestati da pričaju o mnogim benefitima modernih tapeta kao najboljoj opciji za ukrašavanje i zaštitu zidova, drugi se žestoko protive bilo kakvim pitanjima o efektima tradicionalnog bojenja zidova.

Iako je potpuno individualni izbor sa kojim argumentom se slažete, važno je biti objektivan kada birate opciju za svoj dom ili poslovni prostor. Vaši zahtevi moraju igrati presudnu ulogu bilo da odaberete tapete ili bojenje.

Sada, da vidimo šta najbolje odgovara vašim potrebama.

Tapete ili bojenje: Analiza troškova

Sve, veliko ili malo, svodi se na vaš budžet. Zbog toga je apsolutno neophodno prethodno uraditi analizu troškova, kako bismo znali šta nam više odgovara.

Međutim, analizu troškova ne možemo posmatrati tako jednostavno.

Zavisno od veličine prostora, u konačnu kalkulaciju treba uračunati trošak tapeta, lepka a zatim na to dodati iznos za angažovanje profesionalca

Ako se odlučite za bojenje zidova, troškovi bi možda na prvi pogled delovali manje. Međutim, kod bojenja zidova sa dekorativnim materijalima sa teksturom ‚‚tehnika‚‚ troškovi mogu biti jednaki ili veći u odnosu na tapete. Problem kod ‚‚tehnike‚‚ je što konačni izgled može biti neizvestan obzirom da zavisi od znanja i veštine majstora. Ali, šta se krije iza pukog posmatranja kalkulacije? Pošto  znamo da stvari nisu uvek jednoznačne, otkrićemo u sledećim koracima.

 

Tapete ili bojenje: Kalkulacija vremena

Pretpostavimo da taj posao nećete sami raditi, već da ćete angažovati kvalifikovanog majstora.

Ne bi trebalo više od nekoliko sati da se tapete postave u nameštenom stanu. Nije potrebno da rasklanjate nameštaj ili štitite celu sobu. Bojenje soba, s druge strane, posao je koji se mora obaviti izuzetno pažljivo kako bi proizvod dao najbolje rezultate. Možda će vam trebati najmanje nedelju dana da obavite posao.

Imajte na umu da, bojenje zahteva i sušenje kao i utrošak vremena između samih faza u procesu.

 

 

Trajnost

Ako ste neko kome stvari brzo dosade i voli često da menja, tapete mogu biti idealne za vas obzirom da se mogu lako i bez mnogo muke zameniti.  Ako pak volite dugotrajnost, one ispunjavaju i ovaj kriterijum jer će vam naše tapete trajati  deceniju i više jer su  kvalitetne i ako su stručno postavljene.

Čak i ako ste odabrali najbolju boju ili ‚‚tehniku‚‚ moraćete da je obnovite za maksimalno tri godine ─ ako sačekate dok zidovi počnu da izgledaju dosadno. Pošto su tapete trajnije, dugoročno su isplativije jer je povrat ulaganja veći od bojenja zidova.

Karakteristike naših tapeta podrazumevaju i to da su ekološke, vatrootporne, rezistentne na sunčevu svetlost, perive i kod zamene lako se skidaju. ju.

 

Raznolikost

Na tržištu je danas dostupno onoliko raznolikih boja koliko biste mogli zamisliti. Takođe se isporučuju u različitim baznim vrstama – vodenim i uljanim bojama. Takođe dolaze u različitim finišama, uključujući mat finiš, polusjajni sjaj i sjaj, saten. Nebo je zaista granica ako se opredelite za bojenje.

Isto je i u slučaju da birate tapete. Među najpopularnije vrste tapeta spadaju one koje se lako uklapaju u svaki prostor ili ako tražite nešto posve drugačije kolekcija tapeta Cavalli za one koji vole avangardu i izraženu estetiku veličanstvenog stila.

Određeno područje

Kvalitet tapeta iz naše ponude omogućava postavljanje na pojedinim pozicijama u kupatilu i kuhinji.

 

Održavanje

Boja ima tendenciju da bledi. Ako ulažete u kvalitetne stvari, one treba da podnose dobro trošenje i habanje. Tapete za zid, u zavisnosti od kvaliteta, mogu se očistiti magičnom krpom ako se dogodi da vaše dete tapete iskoristi kao podlogu za crtanje.

Tapete brendova sa kojima radimo su perive što znači da se mogu ukloniti tragovi flomastera (koji nisu permanentni) i krede.

 

Drugi aspekti

Sada kada imamo opštu ideju i možda ste se odlučili da izaberete jednu opciju, pogledajmo šta još morate da razmislite pre nego što donesete konačnu odluku.

Nije preporučljivo da sami lepite tapete ako tražite savršenstvo i želite da se na zidu vidi „potpis„ profesionalca.

Ne treba uvek pratiti trendove, već birati ono što se uklapa uz vaš prostor.

 

Da li zaista morate odabrati jednu opciju?

Naravno da ne! Neki kupci koristi tapete za jedan zid kako bi učinili to istaknutim mestom  dok  preostale zidove boje. Zatim, postoje tapete s teksturama koje deluju kao boja što je mnogo dugotrajnije u odnosu na obojen zid.

U svetu oblaganja zidova, možete otići onoliko daleko koliko vas odnese vaša mašta.